VGCt Najaarscongres 2017
 

Keynotelezing Guy Bosmans

Herstellen van onzichtbare netwerken: Attachment-Based Family Therapy in de behandeling van depressieve en suïcidale adolescenten

Als kinderen leren vertrouwen dat hun zorgfiguren beschikbaar zijn voor zorg, zullen ze makkelijker steun zoeken. Jongeren die meer vertrouwen in zorg hebben, zijn beter beschermd tegen de negatieve invloeden van stress en zullen minder snel depressief en suïcidaal worden. Dit fenomeen wordt beschreven door de gehechtheidstheorie, een theorie die omwille van praktische en ideologische redenen lang beschouwd werd als incompatibel met (cognitieve) gedragstherapie.

Recent onderzoek spreekt die tegenstrijdigheid echter tegen en toont juist aan dat gehechtheid een cognitief psychologisch fenomeen is, gestuurd vanuit een cognitief schema dat wordt gekenmerkt door informatieverwerkingsbiases en dat belangrijk is voor het ontwikkelen van vertrouwen in zorg. Deze bevindingen suggereren dat herstel van breuken in vertrouwen een belangrijke focus zou kunnen zijn van gedragstherapeutische therapie.

Onderzoek naar Attachment Based Family Therapy (ABFT), een evidence-based  behandelprogramma voor depressieve en suïcidale jongeren ondersteunt dat idee. Tijdens ABFT wordt tegelijkertijd met de jongere en de ouders gewerkt. Jongeren worden gestimuleerd om hun vertrouwensbreuken te delen, ouders worden gestimuleerd om hier sensitief en responsief op te reageren.

Dit is een corrigerende leerervaring waardoor gehechtheidsontwikkeling opnieuw gestimuleerd wordt en waardoor jongeren opnieuw leren zorg te zoeken tijdens stress. Het herstellen van deze vertrouwensband heeft een grote impact op de depressieve en suïcidale symptomen van adolescenten.

 

VGCt najaarscongres
8, 9 en 10 november

Programma precongres

NH Koningshof
Locht 117, Veldhoven

 

Programma donderdag

 

Meld je nu aan!

Programma vrijdag

 

congres@vgct.nl